Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола
 Педагошки факултет - Битола
  
Ивана Петровска и Снежана Бојковска студентки на Педагошкиот факултет – Битола, трета година на отсекот Англиски јазик и книжевност напишаа труд за заштита на загрозените за време на пандемијата. British council направи натпревар за студентите од сите држави, натпреварот вклучуваше два предизвици од кој студентите можеа да одберат и да пишуваат. Предизвикот кој нашите студентки го одбраа беше
Предизвик # 1: Како да одговорите и да се опоравите од КОВИД-19 со зајакнување на социјалната правда и заштита на најранливите?
По завршувањето на предизвикот Ивана и Снежана беа одбрани како финалисти каде што ја презентираа својата идеја, нивниот труд ќе биде наскоро објавен, но вие можете да го прочитате тука.

На 19.03.2021, студентите од Педагошки факултет-Битола го реализираа своето трето интервју во рамките на нивниот проект „Од студентите на УКЛО за Блаже Конески“.

Овој пат, нивни гостин во просториите на Педагошкиот факултет-Битола беше господинот Менде Младеновски, реномиран новинар и директор на Битолски весник, кој за време на својата долгогодишна плодна кариера напишал илјадници статии и овозможил непречено функционирање на весникот во текот на повеќе децении.

pfbt mm

Read more: Менде Младеновски гостин на Педагошкиот факултет 

Денес на 25.03.2021година на Педагошкиот факултет-Битола беше одбележан меѓународниот ден на надареноста и талентираноста кој беше во организација на Министерството за образвание и наука, Општина Битола, Универзитетот Св Климент Охридски- битола, Педагошкиот факултет-Битола и Mакедонската асоцијација за надарени и талентирани. 

Read more: ОДБЕЛЕЖАН МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА НАДАРЕНОСТА И ТАЛЕНТИРАНОСТА

Универзитетското Студентско Собрание на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола организира УКЛО ТРИВИУМ Ораторски натпревар на тема „Ефектот на инфлуенсерите врз обликувањето на општеството“. Право на учество во овој натпревар имаат сите редовни студенти на прв циклус студии од единиците на УКЛО. 

Во рамките на натпреварот, планирани се и две обуки од страна на организаторите кои ќе се одржат на 05.04.2021 година (понеделник), во просториите на Педагошки Факултет – Битола, додека втората обука ќе се оддржи на 10.04.2021 година (сабота), во просториите на УСС (Правен Факултет – Битола,
втор спрат). Учеството на овие две обуки е задолжително за сите пријавени студенти на УКЛО Тривиум.

Повеќе информации тука.

На 12.03. 2021, во просторите на Педагошкиот факултет - Битола, на покана на студентите, а во рамките на одбележувањето на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, гостуваше нашиот познат битолски новинар, господинот Пеце Стефановски.

Разговорот на студентите со г-динот Стефановски претставува едно од серијата интервјуа коишто студентите ги прават со редица реномирани македонски имиња кои имале можност лично да го познаваат нашиот великан Блаже Конески. Проектот е под менторство на универзитетски професори од Педагошкиот факултет-Битола и тоа: проф. д-р Добри Петровски (декан на факултетот), проф. д-р Силвана Нешковска, проф. д-р Даниела Андоновска-Трајковска, проф. д-р Златко Жоглев, проф. д-р Виолета Јанушева и др.

Read more: Интервју со новинарот Пеце Стефановски во рамките на проектот „Од студентите на УКЛО за Блаже...

Image result for webmail icon

 

постер за укло тривиум

 

Iknow icon

 

logo kodeks 

 

120736517 345827970003174 4170912189597739481 n
 

akademski kalendar