Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола
 Педагошки факултет - Битола
  

Чест ни е да Ве информираме и да Ве поканиме на настан – Литературно читање со наслов „Конески“, во организација на Педагошкиот факултет – Битола и Македонското научно друштво од Битола, што ќе се одржи во среда, 12.5.2021 г., во 12.00 часот, во Амфитеатарот на Педагошки факултет – Битола.

Литературното читање е дел од низата активности што Педагошкиот факултет –Битола и Македонското научно друштво од Битола ги организираат за одбележување на100-годишнината од раѓањето на писателот, лингвистот, преведувачот – академик Блаже Конески.

Read more: Литературно читање "Конески"

Објавен е РАСПОРЕД на испити за ЈУНСКА испитна сесија во академската 2020-2021 година.

На ден 01.04.2021 год., студентите од Педагошкиот Факултет во Битола, во рамките на проектот „Од студентите на УКЛО за Блаже Конески“, одржаа едно прекрасно онлајн интервју со професор д-р Вера Стојчевска Антиќ, по потекло од Битола, жена која била најпрвин студентка, а потоа соработничка на Блаже Конески. Интервјуто течеше токму во тој правец, односно, прво гостинката го објазни значењето и делото на Конески за македонскиот јазик, а потоа зборуваше и за нејзината соработка и пријателство со Конески. Професорката Антиќ истакна многу работи со кои прекрасно го опиша Блаже Конески и како професор и како нејзин соработник. Меѓудругото, таа сподели интересни моменти од нејзиниот престој во САД, каде била поканета да го презентира нивото до кое е стигната македонистиката и славистиката воопшто, во различни градови ширум Америка.

Read more: Интервју со професор д-р Вера Стојчевска Антиќ

Ивана Петровска и Снежана Бојковска студентки на Педагошкиот факултет – Битола, трета година на отсекот Англиски јазик и книжевност напишаа труд за заштита на загрозените за време на пандемијата. British council направи натпревар за студентите од сите држави, натпреварот вклучуваше два предизвици од кој студентите можеа да одберат и да пишуваат. Предизвикот кој нашите студентки го одбраа беше
Предизвик # 1: Како да одговорите и да се опоравите од КОВИД-19 со зајакнување на социјалната правда и заштита на најранливите?
По завршувањето на предизвикот Ивана и Снежана беа одбрани како финалисти каде што ја презентираа својата идеја, нивниот труд ќе биде наскоро објавен, но вие можете да го прочитате тука.

На 19.03.2021, студентите од Педагошки факултет-Битола го реализираа своето трето интервју во рамките на нивниот проект „Од студентите на УКЛО за Блаже Конески“.

Овој пат, нивни гостин во просториите на Педагошкиот факултет-Битола беше господинот Менде Младеновски, реномиран новинар и директор на Битолски весник, кој за време на својата долгогодишна плодна кариера напишал илјадници статии и овозможил непречено функционирање на весникот во текот на повеќе децении.

pfbt mm

Read more: Менде Младеновски гостин на Педагошкиот факултет 

Image result for webmail icon

 

постер за укло тривиум

 

Iknow icon

 

logo kodeks 

 

120736517 345827970003174 4170912189597739481 n
 

akademski kalendar