90 години од раѓањето на македонскиот великан Петре М. Андреевски Настан во организација на МНД – Битола, во соработка со ПФБТ, УКЛО, Студентски сојуз при УКЛО, Europe House, Aрт Поинт -Гумно, Задружен дом во с. Слоештица, Арс Ламина, Студентите од Педагошки факултет – Битола

Димитар Атанасовски и Ева Нешкоска интерпретираа песни од Петре М. Андреевски, додека Ивана Начоска, Катерина Станојоска и Стефани Ралоска подготвија квиз со едукативен карактер во врска со ликот и делото на Петре М. Андреевски.

Настанот се реализираше со финансиска поддршка од Општина Демир Хисар, ПроКредит Банка и СН Осигурителен брокер АД Битола.