Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола
 Педагошки факултет - Битола
  

ОГЛАСНА ТАБЛА

 

eticki kodeks

 Picture2

EAB

ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ - 1
ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ - 2

 

 

research gate

 

akademski calendar

На Педагошкиот факултет - Битола беше одбележан 5 октомври - Ден на учителот, преку траклезната маса „Образование, уметност, култура“ на која зедоа учество поголем број на просветни работници. Со овој настан се одбележа и заминувањето во пензија на долгогодишната професрока на Факултетот м-р Мери Кафкалеска Стоилкова, познат македонски пијанист.
d433202dd708ff711a72952d0a2b333a XL 43146519 10155660445442050 6682321375673188352 n

На 29 јуни се одржа традиционалната средба со менторите за педагошка практика на студентите. На наставниците од градинките и основните и средните училишта им беа доделени сертификати за менторство.

dodeluvanjesertifikati

rab3

На 02.06.2018 на Педагошкиот Факултет во Битола се одржа втората работилница од серија од 4 работилници кои се одржуваат низ цела држава, на тема Креативни наставници-Креативни уценици,организирана од ЕЛТАМ- Асоцијација на наставници по англиски јазик во Р. Македонја а во соработка со Педагошкиот Факултет од Битола. На оваа работилница, на која предавачи беа м-р Киро Јорданов од Штип и м-р Александра Поповски, претседател на здружението ЕЛТАМ, наставниците и студентите се запознаа со креативните начини на работа во наставата по англиски јазик како и со нови методи и техники за работа. Со оваа работилница се означи почеток на долга и плодна соработка на оваа асоцијација и Педагошкиот Факултет во Битола.

rab6rab4

34411905 10213816769606724 2687968341187887104 nпроф. д-р Љупчо Кеверески гостуваше со презентација на меѓународната конференција која се одржа во на Учителскиот факултет- Белград, Р. Србија на ден 25. 05. 2018 година на тема Современи пристапи во професионалниот развој и работата на воспитувачите и наставниците.

Конференцијата беше во организација на Учителскиот факултет- Белград, во Универзитет Белград, Р Србија и коорганизација на Педагошки факултет- Битола, Педагошки факултет- Марибир и Педагошки факултет.

Насловот на  презентацијата беше Улогата на воспитувачите во процесот на рана идентификација на надарените и талентираните.

34419156 10213816651403769 4050926051650437120 nпроф. д-р Љупчо Кеверески зеде учество на меѓународната конференција која се одржа во Ново Место, Р. Словенија на 17. 05. 2018 година на тема Глобализацијата и предизвиците во Европска унија. Конференцијата беше во организација на Универзитетот во Ново Место. Р. Словенија.

Проф. Кеверески учествуваше со две презентации
(1) : Психолошка артикулација на личноста во времето на глобализација.
Насловот на мојата презентација
(2) : Мотивацијата во студенската популација како предиктор за успешност.

33384192 10213748329175756 7289122721848360960 nНа 22 мај на Педагошкиот факултет Анита Вуцо, д-р на науки во областа на компаративна филологија на Централно источните европски земји и реномиран и потврден преведувач, одржа предавања на тема: 
- Одредени со јазикот
- Преведувачи од „малите“ јазици и на книжевноста на „малите“ јазици, да се обединиме!

33362077 10213748331535815 2535241687848976384 n

Педагошки факултет – Битола и Амбасадата на Република Словенија во Скопје Ве покануваат на предавање во рамките на циклус предавања на тема "Младите лидери зборуваат за нивните искуства од политиката и дипломатијата". Гости предавачи се м-р Сара Ајдини (Извршен асистент и советник за политика на Амбасадорот на Република Словенија) и Јулија Хумар (Апсолвент на Факултетот за политички науки-Словенија и Еразмус + практикант во Амбасадата на Република Словенија).

Предавањето е на 19.04.2018 (четврток) во 12.00 часот во Амфитеатарот на Педагошкиот факултет.

viber image1проф. д-р Љупчо Кеверески учествуваше на Меѓународната конференција во организација на ОУ Јанко Глазер, Руше и Педагошки факултет- Марибор, Р. Словенија на тема: ОДЛИВОТ НА МОЗОЦИ (НЕ) РЕШЛИВ ПРОБЛЕМ- СОСТОЈБИ И ПЕРСПЕКТИВИ со свој труд под наслов ИМПЛИКАЦИИ И РЕПЕРКУСИИ НА ОДЛИВОТ НА МОЗОЦИ ВО Р. МАКЕДОНИЈА.