Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола
 Педагошки факултет - Битола
  

На 3 мај 2018 година во 12:00 часот на Педагошкиот факултет во Битола ќе се одржи интерактивна работилница „Ние сме визуелни!“ од страна на Здружението за граѓански активизам ФОРУМ 16 – Битола.
Едукаторите на ФОРУМ 16 се обучени од страна на Здружението за промоција на документаристика „МакеДокс“ да го користат аудио-визуелниот медиум (краткиот документарен филм) како помошно образовно средство во стекнувањето, канализирањето и пренесувањето на релевантни информации, знаења, ставови и вредности кои ќе водат кон искуствено осознавање на комплексниот систем на човековите права.
За време на работилницата ќе се погледе филм кој ќе ги адресира темите: детски права, право на образование, социјализација, етичко однесување и друго. За избраниот филм се предвидуваат интерактивни активности кои ќе го катализираат овој процес на искуствено доживување и спознавање. Гледањето на креативниот документаррн филм создава емотивно-спознајна врска со прикажаната реалност, поттикнува на промислување и дискусија, на коментар и спротивставување на мислења.
Исто така, за време на работилницата ФОРУМ 16 ќе сподели информации за формирањето на првата кино келија во Македонија, наречена КиноБит, како дел од светското Кино движење кое значи продукција на кратки филмови во кратко време (24 до 72 часа).

Се известуваат студентите дека е одобрена дополнителна сесија за полагање на испити.
Пријавувањето на испитите ќе се врши на 23 и 24 април, а полагањето на испитите ќе се одвива од 25 до 30 април.

Распоред за испити за студентите од Доквалификација во Јунскиот испитен рок 2018 год.

  1. Испитот по предметот Психологија ќе се реализира на 9.05.2018 (среда) во 13 часот
  2. Испитот по предметот Педагогија ќе се реализира на 14.05.2018 (понеделник) во 10 часот
  3. Испитот по предметот Методика (оние кои ќе положат Психологија и Педагогија) ќе се реализира на 1.06.2018 (петок) во 10 часот
  4. Изборните предмети ќе се полагаат на 4.06.2018 (понеделник) година во 10 часот (или во термин кој заеднички ќе биде договорен помеѓу професорот и студентите)

Педагошки факултет – Битола и Амбасадата на Република Словенија во Скопје Ве покануваат на предавање во рамките на циклус предавања на тема "Младите лидери зборуваат за нивните искуства од политиката и дипломатијата". Гости предавачи се м-р Сара Ајдини (Извршен асистент и советник за политика на Амбасадорот на Република Словенија) и Јулија Хумар (Апсолвент на Факултетот за политички науки-Словенија и Еразмус + практикант во Амбасадата на Република Словенија).

Предавањето е на 19.04.2018 (четврток) во 12.00 часот во Амфитеатарот на Педагошкиот факултет.

viber image1проф. д-р Љупчо Кеверески учествуваше на Меѓународната конференција во организација на ОУ Јанко Глазер, Руше и Педагошки факултет- Марибор, Р. Словенија на тема: ОДЛИВОТ НА МОЗОЦИ (НЕ) РЕШЛИВ ПРОБЛЕМ- СОСТОЈБИ И ПЕРСПЕКТИВИ со свој труд под наслов ИМПЛИКАЦИИ И РЕПЕРКУСИИ НА ОДЛИВОТ НА МОЗОЦИ ВО Р. МАКЕДОНИЈА.

viber image

проф. д-р Љупчо Кеверески учествуваше на Меѓународната конференција која се одржа ден 4. 04. 2018 година во организација на Педагошки факултет од Врање- Универзитет во Ниш на тема: МЕСТО И УЛОГА УЧИТЕЉА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ, со својот труд: СОЦИО-ЕМОЦИОНАЛНИТЕ КОМПЕТЕНЦИИ НА НАСТАВНИЦИТЕ ИМПЕРАТИВ ВО СОВРЕМЕНОТО ОБРЗОВАНИЕ.

Проф. д-р Мирослав Кука од Високата школа за струковни воспитувачи во Алексинац, гостуваше на Педагошкиот факултет од 11 до 13 април. Проф. д-р Мирослав Кука одржа пригодно предавање за студентите од насоката Англиски јазик и книжевност.

30232419 10213484256374101 542224003 o

Академските стипендии за граѓанското општество (Civil Society Scholar Awards -CSSA) ја поддржуваат меѓународната академска мобилност, со цел на студентите  на докторски студии и факултетскиот кадар да им овозможат пристап до ресурсите кои го поткрепуваат социјално ангажираното и критичко истражување во нивните родни земји или региони.

За повеќе критериуми и услови за пријавување, ве молиме да ги консултирате деталните документи: Насоки и најчесто поставувани прашања, достапни овде:
https://www.opensocietyfoundations.org/grants/civil-society-scholar-awards

Рокот за аплицирање: 31 март 2018 година.

Информации и потребни документи.

Се информираат студентите дека е објавен Конкурсот за Фулбрајт студентска стипендијата за академската  2019-20 година. Оваа стипендија ги покрива сите трошоци (виза, патување, сместување, студирање и слично) и може да аплицираат сите студенти кои ќе дипломираат до крајот на оваа календарска година, студентите кои се запишани на магистерски или докторски студии во Македонија или во било која друга држава и сакаат да направат истражување за нивните магистерски или докторски тези.

Повеќе информации тука.

Објавен е РАСПОРЕД на часовите ѕа летниот семестар од академската 20107-18 година.

EPLUS.fw 

- Основни информации
- Е+ договори
- Прелиминарен повик Е+
- Прелиминарна пријава STUDENT
- Прелиминарна пријава STAFF

За повеќе прашања контактирајте го Еразмус Координаторот: доц. д-р Бисера Костадиновска-Стојчевска на е-маил k_bisera@yahoo.com или на 047/207-372

ijeTEACHER

subscribe to our youtube channel 2

 

 research gate